5G netværk i Danmark

Udrulningen af 5G er i fuld sving i Danmark (2021) og det vil den fortsætte med at være de næste mange år. Vi kan forvente store dele af Danmark er dækket med 5G omkring 2024.

5G licenser og montering af master

I begyndelsen af 2021 solgte telestyrelsen licenser på auktion til interesserede mobilselskaber og som ve de mange andre licensauktioner kom TDC, TT-netværk (Telia og Telenors fælles selskab) samt 3mobil på banen og købte ind for flere milliarder, så der blev sikret mulighed for at dække Danmark frem til 2042.

Der blev solgt flere forskellige typer af licenser og mulighed for at sende i flere forskellige frekvenser.

Montering af 5G er i fuld sving

For at få 5G til at virker, skal der naturligvis opsættes masser af mobilmaster der understøtter 5G og det er de 4 mobilselskabers teknikere i fuld sving med.

TDC (som ejer Yousee) er de første som har fået et komplet netværk op at køre og tilbyder derfor allerede muligheden for at bruge 5G på udvalgte adresser i Danmark (primært større byer, tjek deres dækningskort).

Netop TDC købte en licens, der forpligter dem til at lave 5G dækning i områder med dårlig dækning og det betyder, at udsatte områder med meget dårlig mobildækning vil få langt bedre dækning i løbet af de komne år.

Telenor har allerede etableret et lille netværk i hver af Danmarks største byer og arbejder hårdt på at få flere master op.

3mobil har kun (2021) fået sat master op i Københavns centrum og i Roskilde, hvor de tester.

UPDATE 2024:

Der er fuld gang i udrulningen og der monteres 5G udstyr på masterne rundt i landet som aldrig før.

Vi er med andre ord ved at have 5G i store dele af landet og folk er begyndt, at tage det til sig – Der købes 5G til sommerhuset som aldrig før.